background image

Άρθρα ::: Αλήθεια και Μύθος

του Νίκου Μουλίνου

Τελευταία, οι κυβερνητικές σειρήνες και οι στρατευμένοι ειδικοί και …ανειδίκευτοι, επιδιώκουν να ακυρώσουν την πραγματικότητα που βιώνουν, σήμερα, οι συνταξιούχοι και κυρίως αυτό που πρόκειται να βιώσουν από τον επόμενο χρόνο! Επιμένουν, με στρατηγικό σχεδιασμό και ψευδεπίγραφα υπονοούμενα, να «ωραιοποιήσουν» τα πεπραγμένα τους – ό,τι ,δηλαδή, ψήφισαν για το «σωτήριο» έτος 2019 και όχι μόνον! Μεθοδευμένα κι ανερυθρίαστα στήνουν, για τους συνταξιούχους, «πάγκο» ελπίδας!

Επιδιώκουν, με ανέξοδα και καλοστημένα σενάρια, να τους αποπροσανατολίσουν , και μάλιστα, συνειδητά με στόχο την ψηφοθηρία. Στήνουν ένα νέο ( ; ) αφήγημα , χωρίς αιδώ, για καλύτερες μέρες , λόγω, λέει, της… πλυμένης εξόδου από τα Μνημόνια, όταν , είναι γνωστό και επικυρωμένο στη συνείδηση των πολιτών, ότι, τα οικονομικά στοιχεία που δημιούργησαν, δεν επιτρέπουν παρά επιφυλακτικότητα και συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και της υπερφορολόγησης. Ηθελημένα, σκόπιμα και υστερόβουλα προφασίζονται « έγνοια» , προοπτική και ελπίδα για οικονομικές απολαβές για τους συνταξιούχους! Παρακάμπτουν , όμως, με ξεχωριστή ευκολία, τις 21 περικοπές στις συντάξεις στην τριετία τους και τον νόμο επαναυπολογισμού των συντάξεων, του… φιλοσυνταξιούχου «κομμουνιστή» - κατά δήλωση του βέβαια - Κυρίου Κατρούγκαλου! Προσπαθούν, μιμούμενοι την επιτυχία των εκπτωτικών περιόδων, να πωλήσουν την πραμάτεια τους – φύκια για μεταξωτές κορδέλες - σλογκάροντας και κλείνοντας το μάτι για ποιοτικό προϊόν και άλλα παρόμοια! Και φυσικά υπερβάλλουν για να γοητεύσουν αυτιά !

Την ίδια στιγμή, που δηλώνουν ενδιαφέρον και συμπάθεια για τους συνταξιούχους, την ίδια στιγμή , κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι εκκρεμούν : η απονομή 100.000 κύριων συντάξεων, 120.000 επικουρικών, 40.000 εφάπαξ και 10.000 μερισμάτων. Κωφεύουν με δεξιότητα στις « παραινέσεις» των δανειστών ότι η μεταμνημονιακή εποχή, πρέπει να είναι βιώσιμη οικονομικά και όχι απλώς … πλυμένη! Και ακόμα, το πιο σημαντικό, και δυστυχώς αληθές , τις προειδοποιήσεις των δανειστών, να μην « τολμήσουν να ακυρώσουν ψηφισμένα μέτρα!» Ξέχασαν, ή ξεχνούν, ότι θα ήμαστε σε επιτήρηση , όπως έχει γίνει και στις άλλες χώρες που βγήκαν από το Μνημόνιο, ενώ , με ξεχωριστή επιμέλεια, καταχώρισαν στα συρτάρια της λήθης την αριστερή τους … γοητεία, που μετουσιώθηκε σε νεοφιλελεύθερη πρακτική , αφού εξασφάλισαν στους δανειστές ό, τι ζητούσαν , απεμπολώντας κάθε ίχνος κοινωνικής πολιτικής! Και επιδιώκουν μια τεχνιτή ευφορία , όταν είναι πασίγνωστο ότι από το επόμενο χρόνο καραδοκεί η … εφορία με την μείωση του αφορολογήτου. Ακόμα, αφήνουν, έντεχνα, υπονοούμενα για παροχές και αυξήσεις , στήνοντας, μάλιστα, ένα ψηφοθηρικό σκηνικό χολιγουντιανού προϋπολογισμού , που η τύχη του , δυστυχώς , είναι δεδομένη : βλέπε Θεσσαλονίκη!

Αλλά, οι συνταξιούχοι, δεν δυσκολεύονται να διακρίνουν την αλήθεια από το …μύθο! Ο καλός ο δράκος – η αξιοπιστία της αριστεροσύνης – είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Νωπά τα έργα και «αι ημέραι» της κυβέρνησης! Έχουν πια συγκεκριμένο πρόσημο, με αντικοινωνικά χαρακτηριστικά και «σεσημασμένη» πολιτική συμπεριφορά! Και φυσικά, όταν ακούνε, οι συνταξιούχοι ότι χρειάζεται τη βοήθειας τους, χαμογελούν με νόημα και δείχνουν προβληματισμένοι, όσο και αποφασισμένοι, γιατί, είναι γνωστό, ότι διαθέτουν μνήμη και κρίση, για τις επόμενες επιλογές τους!