background image

Άρθρα ::: ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΤΕΑ

Οι μειώσεις των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) δεν έχουν τελειωμό. Η μία μείωση ακολουθεί την άλλη και η μια αλλαγή υπολογισμού των συντάξεων και κανόνων εφαρμογής των παροχών ακολουθεί την άλλη.
Το τελευταίο επεισόδιο αφορά το νέο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας για έγκριση και βάσει του οποίου προτείνεται μια σειρά από σαρωτικές αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις.
Οι αλλαγές αυτές που επηρεάζουν άμεσα χιλιάδες ασφαλισμένους επικουρικής σύνταξης έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους συλλόγους στους οποίους ανήκουν οι θιγόμενοι, όπως των Ο.Ι.Υ.Ε, ΤΑΝΠΥ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΧ και της ΑΓΣΣΕ τους οποίους συμπαραστέκεται και συμμετέχει στις διεκδικήσεις τους και στην απαίτησή τους για επανεξέταση του Κανονισμού.
Οι εν λόγω σαρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο νέο Κανονισμό Ασφάλιση και Παροχών του ΕΤΕΑ είναι:

  1. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ακόμη και για τους παλαιούς ασφαλισμένους προς τα κάτω. Ο νέος τρόπος υπολογισμού για τους ασφαλισμένους έως 31/12/2000 καταργεί το Νόμο 4052/12, ο οποίος όριζε έως 31/12/2014 υπολογισμό της σύνταξης με βάσει τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων. Στον Κανονισμό προβλέπεται πως η «Σύνταξη υπολογίζεται αποκλειστικά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 33 και 34 του Νόμου 2084/92, όπως αυτές ισχύουν για την επικουρική σύνταξη όσων ασφαλίζονται πρώτη φορά μετά την 1/1/1993 και την γενικότερη σύνταξη νομοθεσία». Ουσιαστικά καθιερώνεται πλέον ποσοστό αναπλήρωσης 20% με αποτέλεσμα τις περικοπές από 16% έως 45% στις συντάξεις χιλιάδων παλαιών ασφαλισμένων.
  2. Η κατάργηση της εξαγοράς πλασματικών χρόνων (στρατός, τέκνα, ανεργία κλπ), εκτός των περιπτώσεων που εκκρεμούν ή έχουν ήδη αναγνωριστεί.
  3. Η σύνταξη αναπηρίας μπαίνει στο όριο των 1.500 ενσήμων, καθώς και στα 600 ένσημα για την τελευταία πενταετία. Μ’ αυτό τον τρόπο καταργείται η δυνατότητα λήψης αναπηρικής σύνταξης με λιγότερα ένσημα ασφάλισης.
  4. Η σύνταξη του ασφαλισμένου, λόγω θανάτου, θα χορηγείται εφόσον ο επιζών σύζυγος θα είναι 62 ετών, καταργώντας έτσι κάθε μικρότερο όριο!
  5. Η κατάργηση της σύνταξης στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος.
  6. Η θέσπιση της δήλωσης της επιλογής μεταβίβασης της σύνταξης εκ των προτέρων.
  7. Η σύνταξη θανάτου θα αποτελεί το 50% αντί του 70% που ισχύει σήμερα.
  8. Οι ανάπηροι που καθίστανται από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ και ταυτόχρονα βγαίνουν εκτός ασφάλισης.
  9. Η αναπροσαρμογή όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων ανάλογα με τους συντελεστές βιωσιμότητας κατ’ έτος και προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για τις προθέσεις των το ότι δεν γίνεται αναφορά στην ύπαρξη κατώτερου ορίου, που σήμερα είναι τα 120 ευρώ. Στην περίπτωση δε που στον κανονισμό δεν υπάρξει ρήτρα θα υπάρξουν ακόμη μειώσεις στις συντάξεις έως 50%.
  10. Η εφαρμογή των πιο πάνω προβλεπόμενων στον νέο κανονισμό δημιουργεί ανησυχίες για εκμηδενισμό τους ή στην καλύτερη περίπτωση περιορισμού τους στο ελάχιστο. Γι’ αυτό οι ενδιαφερόμενοι Σύλλογοι, προκειμένου να περισώσουν τα δικαιώματά τους απαιτούν:

α) Να επανεξεταστεί ο μαθηματικός τύπος και όσα πιο πάνω αναφέρονται.
β) Να γίνει ανακεφαλαιοποίηση του Επικουρικού Ταμείου από τις απώλειες του PSI που μόνο στο ΤΕΑΥΕΚ και στο ΤΑΝΠΥ φθάνουν το 1 δις ευρώ και για το σύνολο του ΕΤΕΑ στα 4,5 δις.
γ) Να επιστραφεί η οφειλή του ΙΚΑ προς το ΕΤΑΕ/ΕΤΕΑΜ που ξεπερνά τα 4,5 δις ευρώ.
δ) Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
ε) Να προστατευθούν τα αποθεματικά και τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων.
στ) Να γίνεται άμεση απονομή των συντάξεων χωρίς αναμονή 3 και 4 ετών, όπως στο ΤΕΑΥΕΚ.

Ακόμη, θα πρέπει να σταματήσει, επί τέλους, το Υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ να προβαίνουν συνεχώς πότε σε άμεσες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και πότε σε ύποπτες και περίεργες τεχνικές, για δήθεν βελτιώσεις, του υπολογισμού των συντάξεων, που οδηγούν επίσης σε μειώσεις.
Τέλος, οι φορείς των συνταξιούχων απαιτούν από το αρμόδιο Υπουργείο και το ΕΤΕΑ πριν από όποιες αλλαγές στα θεσμικά θέματα ή οποιεσδήποτε μειώσεις συντάξεων να λαμβάνουν υπόψη τους τις θέσεις των φορέων.
Γιάννης Θ. Μητσιόπουλος
Οικονομολόγος, Επικεφαλής Ομάδας Τεκμηρίωσης