background image

Δράσεις Μελών ::: Δελτίο Τύπου από Δ/Σ Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Συνάδελφοι,
Σε υλοποίηση των αποφάσεων της Γ.Σ. της 16/5/13, το Δ.Σ. απέστειλε στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας αλλά και στους ασφαλιστικούς φορείς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΕΤΑΤ το ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης ζητώντας παράλληλα συνάντηση μαζί τους προκειμένου να τους αναπτύξουμε όλα τα θέματα που μας απασχολούν.

ΨΗΦΙΣΜΑ

της Γενικής Συνέλευσης των Συντ/χων της Εμπορικής Τράπεζας της 16/05/2013

 1. Να αποκατασταθεί, με νομοθετική ρύθμιση, ό,τι άδικα και παράνομα μας αφαιρέθηκε με την εναντίον του ταμείου μας (ΤΕΑΠΕΤΕ) σκληρότητα, από τις επικουρικές μας συντάξεις.
 2. Να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται στο καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ και που παράνομα ιδιοποιούνται ή χρησιμοποιούνται από άλλους.
 3. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ σε συνταξιούχους του ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΜ) και συνταξιούχους του ΕΤΑΤ
 4. ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΕΑΠΕΤΕ (άρθρο 61 ν. 3371/2005)
 5. ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Ο ΕΠΑΝΑΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
 6. ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΩΣ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΕΤΑΜ ΚΑΙ ΕΤΕΑΜ (αρ.61 του ν. 3371/2005).
 7. ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΕΤΕΑΜ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΕΑΠΕΤΕ (αρθ.61 ν. 3371/2005).
 8. ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΑΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ όπως ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ αρθ.68 παρ.3 του ν. 3371/2005) (απ55/δκπ/21-3-13) το δε ποσό που θα προκύψει να καταβληθεί από τη Τράπεζα
 9. ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ Hewitt(1.156 εκ.) και της dellote (1.678 εκ) δηλαδή 522 εκατομ.
 10. ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» του PSI ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΕΤΑΤ ΑΠΟ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ-ΧΡΕΩΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ PSI ΑΝΗΛΘΑΝ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 358.827.000 εκ. ευρώ.)
 11. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΑΤ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΣ.
 12. ΑΜΕΣΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝ/ΧΩΝ, ΟΤΟΕ, ΟΣΤΟΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.

 

Επίσης,
την Παρασκευή εκτάκτως συναντήσαμε τον Πρόεδρο του ΕΤΕΑ κ. Αθανασίου για το θέμα που προέκυψε σε ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων, κυρίως γυναικών που βάσει του ν. 3863/2010 άρθρο 10 παρ. 17 δηλ. συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ χήρων ή μητέρων με ανήλικα τέκνα και με 5.500 ημέρες ασφάλισης, να δύνανται συμπληρώνοντας τα 55 χρόνια τους να συνταξιοδοτούνται πλήρως από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κι όχι στα 60). Στη συνάντηση ο κ. Αθανασίου είπε ότι βλέπει θετικά το θέμα και ζήτησε να του στείλουμε το αίτημα με γραπτή επιστολή προκειμένου να το βάλει στο Δ.Σ. το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει .

Σας παραθέτουμε την επιστολή προς το ΕΤΕΑ.

Προς
ΕΤΕΑ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 9-11

Θέμα: Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στο ΙΚΑ, βάσει της παρ.17 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010, συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ μητέρων με ανήλικα τέκνα και 5.500 ημέρες ασφάλισης.
Σύμφωνα με το ν. 3863/2010 άλλαξαν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών. Έτσι μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν 5.500 ένσημα μέχρι 31/12/2010 και είχαν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση τους κατοχυρώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα 55 τους χρόνια.
Το κλιμάκιο του ΕΤΕΑ (ETEAM) στο ΤΕΑΠΕΤΕ έπρεπε σύμφωνα με το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ παραγρ.6 και 8, άρθρο 10, να γνωστοποιήσει εγγράφως και εγκαίρως στις μητέρες που είχαν τις ως άνω προϋποθέσεις του νόμου για την ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης και να παραθέσει οδηγίες για τη διαδικασία απονομής της σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ημερομηνία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης κ.λ.π). Τα παραπάνω αποτελούν πάγια τακτική του κλιμακίου του ΕΤΕΑ στο ΤΕΑΠΕΤΕ αφού αποστέλλει τις σχετικές επιστολές σε άλλους συνταξιούχους που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Δυστυχώς στο σύνολο των μητέρων δεν γνωστοποιήθηκε η τροποποίηση των όρων συνταξιοδότησης και της συντόμευσης του χρόνου (60 χρόνων για τις γυναίκες) θεμελίωσης δικαιώματος κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εν αντιθέσει με το κλιμάκιο του ΕΤΑΤ στο ΤΕΑΠΕΤΕ που σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 10 του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, προέβη σχετικά έγκαιρα στην προβλεπόμενη γνωστοποίηση –επιλογή σε όσες μητέρες που εμπίπτουν στον παραπάνω νόμο.
Όταν όμως απονέμεται η σύνταξη από το ΙΚΑ για τις συνταξιούχους μητέρες βρίσκονται μπροστά στην δυσάρεστη και καταστροφική έκπληξη να λαμβάνουν επιστολή από το ΕΤΕΑ με την οποία απαιτείται να επιστραφούν ποσά συντάξεων που δεν τα έλαβαν από το ΙΚΑ γιατί το ΕΤΕΑ θεωρεί σαν ημερομηνία θεμελίωσης την ημερομηνία ψήφισης του ν. 3863 τον 7/2010 κι όχι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, αφού δεν έλαβαν την προβλεπόμενη από την παρ. 6 άρθρο 10 έγγραφη ειδοποίηση – επιλογή σας.
Σας Καλούμε
Να παρέμβετε άμεσα για να σταματήσει αυτή η άδικη μεταχείριση των Μητέρων, η επιβολή εξοντωτικής ποινής της στέρησης των συντάξεών τους και να ενεργήσετε ΑΜΕΣΑ για την άρση των δυσλειτουργικών και των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται σε δεκάδες ασφαλισμένες μητέρες και τις οικογένειές τους και τείνουν να προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Α) H μείωση της μηνιαίας συνολικής σύνταξης που καταβάλλεται από το ΕΤΕΑ κατά το ποσό του Κύριου Φορέα για όλες τις μητέρες που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης σύμφωνα με τον ν. 3863 να γίνεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στο κύριο φορέα και όχι από την ημερομηνία ψήφισής του προαναφερόμενου νόμου.
Β) Από τούδε και στο εξής να γνωστοποιείτε έγκαιρα με επιστολή σας, σύμφωνα με την παρ6. αρθ.10 του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, σε όλες τις μητέρες για την ημερομηνία θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης στο Κύριο Φορέα και να δίνετε οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν.
Γ) Να επιστραφούν τα ποσά που κακώς παρακρατήθηκαν από μητέρες συνταξιούχους που δεν έλαβαν την προβλεπόμενη από την παρ.6 άρθρο 10 έγγραφη ειδοποίηση – επιλογή σας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ο Πρόεδρος
Εμμ. Βογιατζάκης

Ο Γεν. Γραμματέας
Ανδρ. Μπεκιάρης

Αναμένουμε απαντήσεις και θα επανέλθουμε