background image

Δράσεις Μελών ::: Ψήφισμα Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Η.Σ.Α.Π.

Εγκρ.Αποφ.961/71-4284/72-2816/76-293/85-1033/85-2159/97-3175/04-6220/08-64/12
Ιδρυτικό Μέλος της Α.Γ.Σ.Σ.Ε.
Μενάνδρου 51-4ος όροφος, Τ.Κ. 104.37-Αθήνα
Τηλ: 210-5228.664, 210-5233.865, 210-4190.755  – Fax: 210-5243.451
e-mail: info@somsyntaxiouchon-isap.gr
www.somsyntaxiouchon-isap.gr                                                                     

Της Ετήσιας Απολογιστικής Συνέλευσης του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου “ΤΙΤΑΝΙΑ” Πανεπιστημίου 52, Αθήνα.
Οι 600 και πλέον συνταξιούχοι των ΗΣΑΠ που παρευρεθήκαμε στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, αφού ακούσαμε την εισήγηση της Διοίκησης και όλους τους ομιλητές εγκρίναμε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

1ον: Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη ψήφιση των σκληρών και απάνθρωπων Νόμων 3845/2010, 3863/2010, 3865/2010, 3896/2011, 3996/2011, 4019/2011, 4024/2011, 4046/2012, 4051/2012 και 4093/2012 με τους οποίους περικόπηκαν ή και καταργήθηκαν:

 

1) Μας επέβαλαν περικοπή της κυρίας σύνταξης η οποία τείνει να φθάσει τη  
σύνταξη πρόνοιας αν και εργασθήκαμε 37-40 χρόνια.
2) Μας μηδένισαν σχεδόν την επικουρική σύνταξη.
3) Μας έκοψαν τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.
4) Μας κατήργησαν την αποζημίωση μετά την αποχώρηση από την εργασία
μας για συνταξιοδότηση.
5) Μας επέβαλαν μηνιαία, την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (νέο ΛΑΦΚΑ).

2ον: Διαμαρτυρόμαστε έντονα:

 

α) Για τις συνεχιζόμενες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.
β) Για την άγρια φορολογία και τα χαράτσια που μειώνουν ακόμα περισσότερο το εισόδημά μας.
γ) Για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα της Ιατροφαρμακευτικής
και Νοσοκομειακής μας Περίθαλψης, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την ίδια τη ζωή μας ακόμα.

3ον: Διαμαρτυρόμαστε έντονα:

Γιατί ενώ στη Βουλή ψηφίζονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με ένα άρθρο, νόμοι και μνημόνια που καταργούν εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις ετών και μειώνονται κατακόρυφα συντάξεις και μισθοί, βλέπουμε και διαπιστώνουμε ότι:
α) Δεν μειώνονται ανάλογα οι αποζημιώσεις και τα προνόμια των βουλευτών τόσο των εν ενεργεία όσο και των πρώην και να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και οι Δημόσιες υπηρεσίες με πολλά εκατομμύρια ευρώ για να πληρώνονται οι χιλιάδες υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι στα γραφεία τους.
β) Συνεχίζεται η σπατάλη με την επιχορήγηση των κομμάτων.

4ον: Διαμαρτυρόμαστε έντονα:

Για την απαράδεκτη και αλαζονική συμπεριφορά των Κυβερνητικών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας και των Διοικητών που εποπτεύουν τους διάφορους οργανισμούς που δεν δέχονται να δεχθούν τους εκπροσώπους του Σωματείου μας για να συζητήσουν μαζί τους και να βρουν λύση στα προβλήματα που απασχολούν τις 2.000 οικογένειες των συνταξιούχων στους ΗΣΑΠ.

5ον: Διαμαρτυρόμαστε έντονα:

Γιατί ενώ για εμάς τους συνταξιούχους οι Κυβερνήσεις με τους νόμους και με τα μέτρα που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών έχει φθάσει στα όρια της φτώχειας. Με οργή βλέπουμε να μη γίνεται τίποτα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Βλέπουμε να παραγράφονται αδικήματα, να μένουν ατιμώρητοι και να κυκλοφορούν ελεύθεροι όλοι εκείνοι που διαχρονικά ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση της Πατρίδας μας και όλοι εκείνοι που πλούτισαν ξαφνικά χωρίς όμως να μπορούν να δικαιολογήσουν με ποιο τρόπο.

6ον: Διαμαρτυρόμαστε έντονα:

Γιατί το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ λόγω της μείωσης του προσωπικού, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση των οριστικών συντάξεων.

7ον: Διαμαρτυρόμαστε έντονα:

Γιατί ενώ μεταφέρατε την έδρα του Ταμείου Συντάξεων από Αθηνάς 67 στην Τσόχα 22-Αμπελόκηποι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναδέλφων μας, όπως έχετε δηλώσει, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ενώ με έδρα την Αθηνάς 67 οι οριστικές συντάξεις εκδίδονταν σε 5 μήνες το αργότερο, σήμερα έχουμε καθυστέρηση πάνω από 28 μήνες για την έκδοση των οριστικών συντάξεων.

 

8ον: Διαμαρτυρόμαστε έντονα:

Γιατί ενώ με το σκεπτικό των αρμοδίων ιδρύθηκαν το ΤΑΥΤΕΚΩ και ο ΕΟΠΥΥ για να παρέχουν καλύτερη υγειονομική περίθαλψη στον Ελληνικό λαό, δεν έκαναν τίποτα για να ανταποκριθούν οι δύο αυτοί οργανισμοί στο σκοπό ίδρυσής τους με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι.

9ον: Διαμαρτυρόμαστε έντονα:

Γιατί στις αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακευτικών συλλόγων, η Κυβέρνηση είναι απαθής, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο με αποτέλεσμα οι έχοντες ανάγκη ενός φαρμάκου το πληρώνουν από τη τσέπη τους, κόβοντας τα χρήματα από το φαγητό τους.

10ον: Διαμαρτυρόμαστε έντονα:

Για την μη καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης των εξερχομένων της υπηρεσίας με την συνταξιοδότησή τους συναδέλφων μας.

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΖΗΤΑΜΕ:

1ον: Την άμεση κατάργηση των νόμων 3845/2010, 3863/2010, 3865/2010, 3896/2011, 3996/2011, 4019/2011( άρθρο 20, παρ. 8β, 4024/2011, 4051/2012, 4046/2012 και 4093/2012.
2ον: Την επαναχορήγηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος Αδείας, την κατάργηση της επιβολής της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και το ύψος των συντάξεών μας στο επίπεδο του 2009.

3ον: Τον άμεσο έλεγχο στις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση στα φάρμακα, την κατάργηση της συμμετοχής στα διαγνωστικά κέντρα και στην αναβάθμιση της Ιατρικής και Νοσοκομειακής μας Περίθαλψης.

4ον: Να στελεχωθούν άμεσα οι Υπηρεσίες του Ταμείου Συντάξεων για να εκδίδονται οι οριστικές συντάξεις μέσα στα πλαίσια του λογικού.
Να εξυπηρετούνται άμεσα οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Υγείας και κύρια οι συνταξιούχοι, οι οποίοι είναι και μεγάλης ηλικίας αλλά και με σοβαρά προβλήματα υγείας και να μην ταλαιπωρούνται και να πληρώνουν αυτοί την ασυνέπεια του κράτους προς τους Γιατρούς, Διαγνωστικά κέντρα, Φαρμακοποιούς και Νοσοκομεία.
5ον: Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι, τα Διατάγματα και οι αποφάσεις με τις οποίες έχουν θεσπιστεί προνόμια για τους λίγους και εκλεκτούς και να μειωθούν οι βουλευτικές έδρες σε 200. Γιατί είναι πρόκληση όταν ψηφίζονται οι νόμοι και ζητούνται θυσίες από τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους να αποτελούν εξαίρεση οι βουλευτές και τα κόμματα.
6ον: Την άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας προκειμένου να του εκθέσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τις 2.000 οικογένειες των συνταξιούχων στους ΗΣΑΠ.
7ον: Τη χορήγηση των εξόδων κηδείας στο ύψος που χορηγούσε το Ταμείο πριν την ένταξή μας στο ΙΚΑ.
8ον: Την άμεση έκδοση των οριστικών συντάξεων σύμφωνα με τη δήλωση του Διοικητού του ΙΚΑ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ότι οι οριστικές συντάξεις θα απονέμονται εντός τριών μηνών.
9ον: Την άμεση καταβολή της αποζημίωσης που δικαιούνται οι συνάδελφοί μας όταν συνταξιοδοτούνται.
10ον: Ο υπολογισμός των συντάξεων λόγω θανάτου στις χήρες να γίνεται στο 70% επί της σύνταξης που ελάμβανε ο αποβιώσας σύζυγος όπως γίνεται και στο ΙΚΑ και όχι στο 60% που δίδεται σήμερα.
11ον: Ως ελάχιστη προσφορά στους λίγους που απομένουν ακόμη αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να δοθεί το επίδομα Εθνικής Αντίστασης.
12ον: Την οικονομική στήριξη του Μουσείου μας για να λειτουργεί σε καθημερινή βάση και την άμεση αναγνώρισή του σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3028/2002 “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, από τη στιγμή που έχουμε συμπληρώσει το σχετικό φάκελο και έχουμε υποβάλει όσα στοιχεία μας ζητήθηκαν.

 

Οι 2000 Συνταξιούχοι των ΗΣΑΠ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ

α) Στους άνεργους, τους άστεγους, στους ανασφάλιστους, τους ανήμπορους και ιδιαίτερα στα άτομα της τρίτης ηλικίας που πλήττονται από το σκληρό και απάνθρωπα μέτρα που έχουν ψηφίσει οι Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

β) Στο δίκαιο αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι της χώρας και ειδικά στο χώρο μας για να διασφαλίσουν το ψωμί των οικογενειών των και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και να περισώσουν ό,τι μπορούν.

γ) Από αυτό που απέκτησαν με κόπους και θυσίες τόσων χρόνων εργασίας.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ

 

α) Την πολιτική επιστράτευση που επέβαλε η Κυβέρνηση για να καθυποτάξει και να λυγίσει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων στις αστικές μεταφορές και στα λιμάνια. Τα προβλήματα δεν λύνονται με την επιβολή μέτρων, απαιτούν άλλες λύσεις εάν θέλουμε να είμαστε δημοκρατική χώρα.

β) Τις επιθέσεις που δέχεται η Πατρίδα μας από τα Κράτη μέλη και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ζητάμε από την Κυβέρνηση αλλά και από όλα τα κόμματα της Βουλής να απαιτήσουν να μας σέβονται και να μας συμπεριφέρονται σαν ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν ένα κράτος με ιστορία και πολιτισμό πολλών χιλιάδων ετών.

γ) Τους προσβλητικούς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που λέγονταν και γράφονταν σε βάρος των συνταξιούχων και των εργαζομένων, γιατί είναι οι μόνοι που δεν φταίνε σε τελική ανάλυση για την οικονομική κατάσταση της Πατρίδας μας.

δ) Καταγγέλλουμε και ζητάμε η Κυβέρνηση άμεσα να λάβει μέτρα για να σταματήσει το θλιβερό αυτό φαινόμενο, που γίνεται όταν διάφοροι αναρμόδιοι υποκαθιστώντας το κράτος μοιράζουν είδη διατροφής στους πεινασμένους πολίτες και παρατηρούνται τα φαινόμενα που κάνουν το γύρο του κόσμου. Αυτό είναι κατάντια του Ελληνικού Κράτους.

Ύστερα από τα παραπάνω
Αναθέτουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας να φροντίσει έτσι ώστε το ψήφισμα αυτό να φτάσει:

 

Στην Κυβέρνηση
Στους Αρχηγούς όλων των Πολιτικών Κομμάτων
Στους Υπουργούς Οικονομικών – Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας- Υγείας - Υποδομών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στον Πρόεδρο της Βουλής
Στους Βουλευτές όλων των κομμάτων
Στην Α.Γ.Σ.Σ.Ε
Στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΣΤΑΣΥ
Στο Δ.Σ. των ΣΤΑΣΥ
Στον Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Στο Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ
Στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ
Στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και
Να δημοσιευθεί στην Ιστοσελίδα του Σωματείου και στην Εφημερίδα του Σωματείου ο «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ». 

Αθήνα 18 Απριλίου 2013
Με εντολή Γενικής Συνέλευσης
Ο Πρόεδρος

Ευάγγελος Χειμώνας