background image

Άρθρα ::: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!...

Συζητώντας αυτές τις ημέρες για την «αναγνώριση» του ΔΝΤ ότι έκανε «λάθος» στο πρόγραμμα για τη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν μπορεί παρά να θυμηθούμε τη ρήση του Ταλλεϋράνδου (πολιτικού της Γαλλίας 1754-1838). «Δεν είναι έγκλημα, είναι λάθος». Ήθελε με τη φράση αυτή   να τονίσει πόσο σοβαρό και επικίνδυνο είναι ένα λάθος που μπορεί να είναι χειρότερο και από έγκλημα!

Το ΔΝΤ, λοιπόν, είναι  αδικαιολόγητο, απαράδεκτο, και εγκληματικό, λέγοντάς μας σήμερα μετά από τρία, περίπου, χρόνια ότι έκανε «λάθος» στον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή. Είχε υπολογίσει, δηλαδή, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή απαιτούσε μείωση των δαπανών 1% του ΑΕΠ, για να έχουμε ύφεση  0,5%  και όχι 1,7%, με αποτέλεσμα η ύφεση διαρκώς να βαθαίνει.

Αυτό το λάθος εκτίμησης του υπολογισμού της ύφεσης με λάθος πολλαπλασιαστή οδήγησε συσσωρευτικά την ύφεση τα πέντε τελευταία χρόνια, περίπου,   στο 25% της μείωσης του ΑΕΠ. Το αντίστοιχο ποσό σε δις ευρώ στο 25% της ύφεσης είναι περίπου 50 δις ευρώ. Αν υπολογιστεί πάνω σ΄ αυτό και το ποσοστό της ανεργίας 26,8%,   το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, συν την ηθική βλάβη των χιλιάδων αυτοκτονιών και των χιλιάδων εξαθλιωμένων το ποσό που θα πρέπει να ζητηθεί από το ΔΝΤ ως αποζημίωση ίσως υπερβαίνει τα 100 δις ευρώ.

Ωστόσο, δεν βλέπω κανείς από τους κυβερνώντες αλλά και από την αντιπολίτευση να ιδρώνει κανενός το αυτί του και να ξεκινήσει μια διαδικασία απαίτησης των αποζημιώσεων από το ΔΝΤ. Όλοι αρκούνται σε μια διαπίστωση και μια δήλωση πόσο «κακό» είναι το ΔΝΤ που μας επέβαλε μια πολιτική αδιέξοδη, πολυδάπανη, ανεφάρμοστη και χωρίς επιστροφή.

Ο λαός, πάντως, περιμένει θυμωμένος και εξοργισμένος να δει τι θα κάνουν οι πολιτικοί. Περιμένει να διεκδικήσουν  την αποζημίωση από το ΔΝΤ είτε με συμβιβασμό είτε διεκδικώντας την στα διεθνή δικαστήρια. Γιατί το ερώτημα παραμένει ποιος θα καταγγείλει την απάτη ή το «λάθος» του ΔΝΤ. Ποιος θα «δικάσει το φονιά»!..

Προφανώς, το «λάθος» του ΔΝΤ δεν είναι το πρώτο ούτε το τελευταίο. Προηγήθηκε το «μεγάλο λάθος» του κ. Γ. Παπανδρέου και της παρέας του, του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Σία, που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ αβασάνιστα και άκριτα γιατί έτσι αποφάσισαν κάποιοι!.. Επιμένουμε ότι αποφάσισαν να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ και να μας κρεμάσουν στο άρμα του, αφού το δημόσιο χρέος, στο τέλος του 2009 ήταν από 115% έως 120% και τα spreads ήταν 130 μονάδες βάσης.  Μπορούσαν να δανειστούν μέχρι 50 δις ευρώ, με επιτόκιο γύρω στο 4,30% και να πάρουν παράλληλα  τα αναγκαία μέτρα για ανόρθωση της οικονομίας.

Δυστυχώς, έκαναν άλλα πράγματα. Δυσφήμισαν την Ελλάδα. Μίλησαν για φοροφυγάδες. Για αναξιόπιστους Έλληνες. Για τον Τιτανικό που οδηγείται στην ξέρα. Αύξησαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα από 6% έως 9% που έλεγε, ότι ήταν, η κυβέρνηση της ΝΔ, στο 15,4%  και όλα τα γνωστά, με αποτέλεσμα τα spreads να εκτιναχθούν στις 600 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2010 και το σκηνικό ήταν έτοιμο με το πιστόλι στο τραπέζι για να πάμε στο ΔΝΤ, με φόντο το Καστελόριζο.

Συνεπώς, δεν είναι μόνο το «λάθος» του ΔΝΤ από το οποίο θα πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις και οι αποζημιώσεις. Πρέπει ακόμη να ζητηθούν εξηγήσεις  και για όλα   τα υπόλοιπα «λάθη» που έγιναν και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι αυτών και για αυτά που συνεχίζουν να γίνονται μέχρι σήμερα, παρόλο που  ξέρουν ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά (είναι αδιέξοδη). Ακούγοντας συνεχώς τις διαπιστώσεις: Είναι «λάθος πολιτική». Είναι «λάθος συνταγή». Είναι «λάθος φάρμακό» και εντούτοις συνεχίζεται να εφαρμόζεται κατά γράμμα, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας (ΔΝΤ, ΕΕ ΚΑΙ ΕΚΤ)!..

Ιωάννης Μητσιόπουλος Οικονομολόγος,
Τραπεζικός ΑΤΕ,
Επικεφαλής της Ομάδας Τεκμηρίωσης της Α.Γ.Σ.Σ.Ε.