background image

Άρθρα ::: Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η Ελλάδα περνάει την πιο βαθιά κρίση διαρκείας σε ότι αφορά την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Το απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό, η βαθιά οικονομική ύφεση και η καλπάζουσα ανεργία δείχνουν το πλήρες αδιέξοδο.
 
Σε ότι αφορά την οικονομία οι παράγοντες που την προσδιορίζουν, όπως η ψυχολογία των πολιτών, η σταθερότητα του οικονομικού κλίματος και η χρηστή διαχείριση των οικονομικών βρίσκονται στο ναδίρ και εκτός ελέγχου.
 
Η ψυχολογία των πολιτών είτε καταναλωτών είτε παραγωγών είτε εργαζομένων είναι αυτή που καθορίζει τη στήριξη της οικονομίας. Οι πολίτες όταν βρίσκονται σε ασφαλή και ήρεμη διάθεση γίνονται δημιουργικοί, παραγωγικοί και αποδοτικοί. Ενώ, σε αντίθετη διάθεση γίνονται ανασφαλείς, επιφυλακτικοί και εσωστρεφείς με αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό οικοδόμημα.
 
Η αβεβαιότητα στην πολιτική σκηνή με την ανυποληψία και την ανικανότητα των κυβερνώντων πλήττει ανεπανόρθωτα την καταρρέουσα οικονομία. Για την οικονομία, βέβαια, αυτή την περίοδο δεν μιλάει κανείς, ούτε για επενδύσεις, ούτε για ιδιωτικοποιήσεις, ούτε ακόμη για τα εισπρακτικά μέτρα (ΕΤΑΚ, Χαράτσια κλπ) που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου.
 
Η χρηστή διαχείριση της οικονομίας του κράτους, ούτως ή αλλιώς, έλλειπε πάντα από την Ελλάδα, άλλα τώρα δεν ανταποκρίνεται ούτε στα απαραίτητα για να εισπράξει τους φόρους, να πληρώσει τις συντάξεις, να προωθήσει τις βασικές υποχρεώσεις των πληρωμών του δημοσίου με αποτέλεσμα να έχουμε αυτοκαταργηθεί, ως κράτος.
 
Πέραν, όμως, των πιο πάνω γενικών διαπιστώσεων υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα που απειλούν άμεσα με κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, για να μην «καταρρεύσει η οικονομία» πέρασαν το «πακέτο» των 13,9 δις ευρώ από την Ελληνική Βουλή στις 7 Νοεμβρίου και τον προϋπολογισμό για το 2013 φορτωμένο με πολλά «πακέτα» μέτρων με περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων. Με θύματα, κυρίως, τους συνταξιούχους τον πιο αδύναμο κρίκο της Ελληνικής οικονομίας και τους μισθωτούς.
 
Ωστόσο, τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο οι εισπράξεις φόρων. Τα σοβαρότερα προβλήματα είναι:
 
_Η ύφεση που είναι βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν και με τη μείωση των εσόδων του κράτους επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τινάξει τον προϋπολογισμό για το 2012 στον αέρα και ως εκ τούτου να χρειάζονται νέα εισπρακτικά μέτρα για να ελεγχθεί το έλλειμμα. Έτσι, η ύφεση εκτιμάται ότι θα μειώσει το ΑΕΠ, περίπου, 6% το 2012 και ακόμη περισσότερο το 2013.
 
_Η ανεργία που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία βρίσκεται στο 25,4%, και εκτός ελέγχου, ενδέχεται να φθάσει στο τέλος του 2012 το 30%, ενώ η ανεπίσημη βρίσκεται ακόμη σε υψηλότερα επίπεδα.
 
_Τα άδεια δημόσια ταμεία που έχουν βουλιάξει αφού οι εισπράξεις είναι μειωμένες κατά 15%, ενώ αναμένεται να τονωθούν τα όποια έσοδα τους τελευταίους μήνες του έτους, αφού οι τρέχουσες εισπράξεις έχουν ήδη καθυστερήσει.
 
_Η κατάρρευση των εμμέσων φόρων που είναι γεγονός και το επιτελείο του Υπουργείου οικονομικών προβληματίζεται σοβαρά για αυτή την αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει τις εισπράξεις. Γιατί λόγω της βαθιάς ύφεσης αναμένονται αυτά τα έσοδα από τους εμμέσους φόρους να ξεπεράσουν το 5% των αναμενόμενων.
 
Ειδικά, η μείωση των εσόδων από τους φόρους σημειώνουν πτώση κατά 30% στην κατανάλωση ποτών και καπνών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο.
 
Σημαντική είναι, επίσης, και η μείωση κατά 15% στα τελωνειακά έσοδα. Ενώ η μείωση από τα έσοδα από τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων είναι ακόμη μεγαλύτερη και φθάνει το 60%. Ενώ οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης πετρελαιοειδών φθάνουν το 2,5%.
 
Ωστόσο, αντίθετα με τις μειώσεις των εσόδων από τις αντίστοιχες αναμενόμενες πηγές εισπράξεων, το ποσό που έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012 για να εισπραχθεί υπερβαίνει τα 8,5 δις ευρώ και αναμένεται να προέλθει από την καταβολή του Τέλους Ακινήτων για το 2012, από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, από την Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης από τα περυσινά εισοδήματα, από το αυξημένο Τέλος Επιτηδεύματος, από το ΕΤΑΚ του 2009 και το ΦΑΠ του 2010 και 2011.
 
Εάν όλα αυτά τα πιο πάνω μέτρα που έχουν προγραμματιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι αρκετά τότε θα αναζητηθούν και νέα οικονομικά μέτρα για να αντισταθμισθούν οι όποιες απώλειες που θα χαθούν από τα έσοδα των φόρων.
 
Όμως, πέραν, των όποιων απωλειών από τα προγραμματισμένα έσοδα θα πρέπει να επισημανθεί ότι το βασικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής μεγάλων ποσών δημιουργεί μεγάλο άνοιγμα στα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
 
Στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής έχει κινητοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός με κινητήριο δύναμη το ΣΔΟΕ αξιοποιώντας καταγγελίες και πληροφορίες που συλλέγονται από το κοινό για τη μη απόδοση ΦΠΑ και για άλλη διαφυγή φόρων με σκοπό το άνοιγμα ακόμη και ύποπτων λογαριασμών φοροφυγάδων. Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται στις περίπου 19.000 offshore εταιρείες που διαχειρίζονται, κυρίως, ακίνητα εσωτερικού και εξωτερικού. Ακόμη, αναμένεται να αξιοποιηθούν και διάφορες λίστες με φοροφυγάδες που κυκλοφορούν, όπως των 15.000, των 54.000, της Λαγκάρντ με τους 2.059 και άλλων!!!
 
Πάντως, δεν αρκεί να εισπραχθούν τα όποια έσοδα από φόρους παντός είδους αλλά να αντιμετωπισθεί το βασικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας που είναι η ύφεση. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης και έξοδος από την οικονομική κρίση, για πολλά χρόνια ακόμη θα συζητάμε εάν εισπράχθηκαν τα έσοδα από φόρους ή όχι, τα οποία διαρκώς θα μειώνονται, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και ποτέ δεν θα βγούμε από την κρίση.
 
Ακόμη, η λειτουργία του Δημοσίου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) είναι αναποτελεσματικό. Τα κονδύλια των ΕΣΠΑ παραμένουν στα αζήτητα και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αχρησιμοποίητα. Κατά τ΄ άλλα περιμένουμε τη δόση των 31,5 δις και ίσως κάτι παραπάνω που μας είπε ο Πρωθυπουργός στην Ελληνική Βουλή!!!
 
Τέλος, η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει πετύχει συγκλονιστικό έργο αποκρατικοποιήσεων!!! Χάρισε την Αγροτική Τράπεζα στην υπερχρεωμένη Τράπεζα Πειραιώς, χάρισε το Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι στην Lamda development και ξεπούλησε την Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνης έναντι πινακίου φακής!!! Συνεπώς, οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!!!
 
ΓΙΑΝΝΗΣ Θ. ΜΗΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΣΣΕ