background image

Άρθρα ::: Η ασυνέπεια του Ελληνικού Δημοσίου

Η ασυνέπεια του Ελληνικού δημοσίου καλά κρατεί! Με το κούρεμα των ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου, το γνωστό PSI  τον περασμένο Μάρτιο, ζήσαμε το μαρτύριο της σταγόνας, ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι όχι το κούρεμα.
Τελικά το πλήρωσαν πολλοί. Οι Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία,  οι Οργανισμοί και Επιχειρήσεις, που είχαν επενδύσει σε Ελληνικά ομόλογα, αλλά, κυρίως, οι απλοί πολίτες που εμπιστεύτηκαν το δημόσιο.
Οι εν λόγω πολίτες, 13.000 περίπου, που εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό δημόσιο, με ομόλογα ύψους 2,5 δις ευρώ το πλήρωσαν ακριβά. Το πλήρωσαν με τον μόχθο τους, με τον ιδρώτα τους, ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή αυτοί που αυτοκτόνησαν. Έχασαν τα λεφτά τους, παρά τις φλυαρίες, τις ανέξοδες κορόνες και τις ανεύθυνες υποσχέσεις των πολιτικών  ότι θα τους επιστρέψουν τα χρήματα. Δυστυχώς, τίποτε  δεν έκαναν. Κούρεψαν τα ομόλογα με το ποσοστό του 53,50% και τα υπόλοιπα τα αντάλλαξαν με καινούρια ομόλογα λήξης 2042, οπότε ζήσε Μάη μου να!..
Αυτοί οι πολίτες δούλεψαν μια ζωή για να μαζέψουν λίγα χρήματα, έκαναν τις αποταμιεύσεις τους και τα επένδυσαν σε Ελληνικά ομόλογα,  εγγυημένα του Ελληνικού δημοσίου. Όταν το δημόσιο ήταν εγγύηση, σιγουριά, εμπιστοσύνη.
Τα επόμενα θύματα αργότερα ήταν όλοι οι μέτοχοι της Αγροτικής Τράπεζας. Της Τράπεζας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου, ύψους 92,65%, που διέλυσε ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της και την πλήρη κάλυψη της τριμερούς συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Προβόπουλος, που ενημέρωσε τη Βουλή, το Τμήμα Οικονομικών Θεμάτων και είπε όλα αυτά τα απερίγραπτα περί «εξοικονόμησης» για την Ελληνική οικονομία 20 δις ευρώ και πρότεινε την «καλύτερη δυνατή λύση» για την ΑΤΕ  αλλά και πολλά άλλα, χωρίς να πείσει κανένα, παρά μόνο τα αφεντικά του, τους πολιτικούς, δεν βρήκε  μια λέξη να πει για τους ταλαίπωρους τους μετόχους που χάνουν τα λεφτά τους. Το μόνο που βρήκε να πει ήταν να καρφώσει τον φίλο του πρώην  διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη που φυγάδευσε 8.000.000 ευρώ στο εξωτερικό!!!
Οι μέτοχοι της Αγροτικής Τράπεζας μικροί, μεγάλοι, ιδιώτες πολίτες,  Ταμεία και θυγατρικές εταιρείες της Αγροτικής Τράπεζας χάνουν το σύνολο της αξίας των μετοχών τους, σύμφωνα με τον εκκαθαριστή. Θα έπρεπε, δηλαδή, να τις αναγγείλουν, μέχρι 17 Σεπτεμβρίου, να μπουν σε λίστα αναμονής τελευταίοι και εάν περισσεύσουν χρήματα, θα τους πληρώσουν. Δηλαδή, ζήσε Μάη μου!!!
Σήμερα, δυστυχώς, το δημόσιο είναι ο μπαταξής, ο αναξιόπιστος εταίρος, ο απατεώνας, χωρίς όρια, χωρίς έλεος, χωρίς προηγούμενο!!! Αποτέλεσμα: να μην το εμπιστεύεται πλέον κανείς. Εάν επιχειρήσει  να εκδώσει ξανά Ελληνικά ομόλογα δεν θα τα αγοράσει κανείς!
Η ασυνέπεια του δημοσίου επεκτείνεται σε πολλές περιοχές των δραστηριοτήτων του, όπως Νοσοκομεία, που σε πολλές περιπτώσεις οι Γιατροί έχουν να πληρωθούν πάνω από έξι μήνες. Πολλοί προμηθευτές του δημοσίου έχουν χάσει την υπομονή τους και αγνοούν το χρόνο που θα πληρωθούν. Το δε ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), δημιούργημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που το στηρίζει με φανατισμό η ΝΔ και οι σημερινοί εταίροι της στην κυβέρνηση παραπαίει και ανακαλύπτει όλο μαύρες τρύπες 1,2 δις κ.α. Με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Τέλος, την αναξιοπιστία του Ελληνικού δημοσίου την επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο οι κυβερνώντες πολιτικοί με τη δική τους ανακολουθία, ολιγωρία και αναξιοπιστία στις καθημερινές τους εξαγγελίες.

ΓΙΑΝΝΗΣ Θ. ΜΗΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΣΣΕ