background image

Επιστολές - Υπομνήματα ::: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Α.Γ.Σ.Σ.Ε. ΣΤΟ ΕΥΡΟΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΧΘΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Αρ.Πρωτ 418
Αθήνα 7/9/2012


Προς: Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
κ. Martin Schulz
Μέλη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Θέμα: Καταγγελία επείγοντος χαρακτήρα από την Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (Α.Γ.Σ.Σ.Ε.) ως τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα, που εκπροσωπεί 130.000 συνταξιούχους σε όλη την Ελληνική Επικράτεια από τον χώρο των τραπεζών, ενέργειας, συγκοινωνιών, πετρελαιοειδών κ.λ.π. σα υποβάλλει το παρόν κείμενο καταγγελίας με την παράκληση επείγουσας διαβίβασής του στο σύνολο των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η καταγγελία της Α.Γ.Σ.Σ.Ε. αφορά τους επαχθείς όρους δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χάριν των οποίων παραβιάζονται στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανταγωνιστικότητας ουσιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα που προστατεύονται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα μέτρα που απαιτεί η Τρόικα για την εξασφάλιση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, στοχεύουν μεταξύ των άλλων στη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων με οριζόντιες περικοπές, ανατρέπουν βίαια τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και οδηγούν τους συνταξιούχους και τις οικογένειες τους στην απελπισία και στην απόγνωση. Το πάγωμα των συντάξεων για άγνωστο χρόνο, η οριστική περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας, η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις, παρόλο που το μέτρο αυτό έχει κριθεί αντισυνταγματικό, η φορολόγηση των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ενέργειας, η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η δυσβάστακτη φορολόγηση στα εισοδήματα των συνταξιούχων και η μετακύληση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους συνταξιούχους λόγω αδυναμίας του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σε γιατρούς και φαρμακοποιούς άλλαξαν βάναυσα σε χρόνο μηδέν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και οδήγησαν αρκετούς συνταξιούχους στην αυτοκτονία και την κατάθλιψη.
Όπως έχετε παραδεχθεί στις δύο συναντήσεις σας με τις ηγεσίες των συνταξιούχων στην Αθήνα, η περιθωριοποίηση της μεσαίας τάξης έχει επιφέρει την διάλυση του κοινωνικού ιστού με συνέπεια να αυξηθεί η ύφεση και η ανεργία. Ήδη η Κυβέρνηση κατόπιν απαίτησης της Τρόικα ετοιμάζει τρίτο μνημόνιο με κλιμακωτή φορολόγηση των συντάξεων από το ποσό των 700€ γεγονός που θα επιφέρει μια συνολική απώλεια των συντηρητικών αποδοχών σε ποσοστό περίπου 50% τους τελευταίους τριάντα έξι μήνες.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κρίσιμα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έλαβαν υπόψη τους, ότι στη χώρα μας υπάρχουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που διαβιώνουν στα όρια της φτώχιας και ότι η λήψη μέτρων που υπερβαίνουν κάθε ανεκτό όριο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με θεμελιώδη δικαιώματα που προστατεύονται από το ισχύον δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις διεθνής συμβάσεις για την διασφάλιση της κοινωνικής προόδου.
Επειδή, όπως εσείς, έτσι και εμείς πιστεύουμε στην ειλικρινή και έμπρακτη συστράτευση όλων των Ευρωπαϊκών δυνάμεων για την διάσωση των αξιών που στηρίζουν τον Ευρωπαικό πολιτισμό, σας καλούμε, μέσα από τις δυνατότητες που σας παρέχει το αξίωμά σας να περιφρουρήσετε και να διασφαλίσετε τις αξίες αυτές με σχετική ενημέρωσή μας

Μετά τιμής
Για την Α.Γ.Σ.Σ.Ε.


Ο Πρόεδρος, Νικ.Κ.Μουλίνος
Ο Γ.Γραμματέας, Πέτρος Βογιατζής