background image

Επιστολές - Υπομνήματα ::: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αρ.Πρωτ 413
Αθήνα 30/8/2012

Προς: κ. Βρούτση Ιωάννη
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης &Πρόνοιας

Κύριε Υπουργέ,

Η οικονομική πολιτική που εδώ και καιρό εφαρμόζεται από τις διάφορες κυβερνήσεις, μέρος της οποίας αφορά άμεσα ή έμμεσα στους συνταξιούχους συναδέλφους μας έχει ως βασικά χαρακτηριστικά:

● Την μονομερή, συνεχή και γενναία "επιδρομή" στις συντάξιμες αποδοχές τους και όχι μόνο.
● Την έλλειψη παντελούς ενδιαφέροντος -πλην των προσχηματικού χαρακτήρα αναγκαίων ρητοριών, συνήθως, αποπροσανατολιστικού περιεχομένου και στόχου- για τις επιπτώσεις στην ποιότητα και εξέλιξη της ζωής τους.
● Την προσπάθεια "δημοσιονομικής εξυγίανσης" της χώρας με αναίτια, πλην όμως, προφανώς υπέρμετρη επιβάρυνση των συνταξιούχων, στο πλαίσιο οριζοντίων και καθέτων περικοπών.
● Την επιβολή υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων που απομειώνουν ακόμα περισσότερο τις συντάξιμες αποδοχές τους ενώ ορίζουν άμεσα και ενεργά, μεταξύ άλλων, περιορισμένες προοπτικές και μειωμένες επιλογές, ορίζοντας αδιέξοδο στην ζωή τους.

Πρέπει να σημειωθεί. Ότι οι συνταξιούχοι δεν αποτελούν περιθώριο, ούτε είναι "κοινωνικά βαρίδια" που χρήζουν ανάλογης αντιμετώπισης, ούτε ακόμα είναι "είδος προς εξαφάνιση" όπως μερικοί επιθυμούν και άλλοι επιδιώκουν.
Οφείλετε να γνωρίζετε ότι οι συνταξιούχοι είναι:

ενεργοί πολίτες με σημαντική παρουσία και συμμετοχή στις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι, με θετική συμβολή
φορολογούμενοι πολίτες και μάλιστα από τις συνεπέστερες κατηγορίες των φορολογουμένων
έχουν κοινωνική και ουσιαστική προσφορά αφού στηρίζουν την οικογένεια προσφέροντας υπηρεσίες που το κράτος αδυνατεί
● πολίτες καταναλωτές, πολίτες ψηφοφόροι, πολίτες με ουσιαστική όσο και μεγάλη "εσωτερική δύναμη"αλλά και εξωστρέφεια.

Ωστόσο δεν αναγνωρίζονται, θεσμικά, ως κοινωνικός εταίρος και δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που αφορούν σε θέματά τους. Έχουν σκόπιμα και υπολογισμένα αποκλειστεί. Αγνοούνται συστηματικά, μόνιμα και εσκεμμένα. Κοινωνική ομάδα σημαντικής προσφοράς και δεν της επιτρέπουν να ακουστεί η άποψή της, οι εναντιώσεις της, οι προτάσεις της. Αντικαθίστανται από τον κυβερνητικό ετσιθελισμό, "με διαχειριστικές πρωτοβουλίες τρίτων" για λογαριασμό τους και στο όνομά τους χωρίς βέβαια να προκύπτει από κάπου η σχετική τους νομιμοποίηση. Ας το ομολογήσουμε: πρόκειται για κοντόφθαλμες επιλογές αντιδημοκρατικού περιεχομένου, αντικοινωνικής συμπεριφορά, αντιδεοντολογικού πλαισίου.

Κύριε Υπουργέ,
Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας, η μοναδική τριτοβάθμια συνδικαλιστική Οργάνωση με περισσότερα από 130.000 μέλη πανελλαδικά
ΖΗΤΑ
άμεση συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσει γενικά και ειδικά, με συγκεκριμένα επιχειρήματα τα προβλήματα των συνταξιούχων με στόχο:

- την ανάδειξη του θεσμικού της ρόλου και
- την αντιμετώπιση σειράς σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τους συνταξιούχους και κατ΄επέκταση ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος, Νικ.κ.Μουλίνος
Ο Γενικός Γραμματέας, Πέτρος Βογιατζής